Anyakurzus betekintő (1/7) 🦸‍♀️ Széllel szemben a pisicsővel

Szia,

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapító pszichológusa. Üdvözöllek az Anyakurzus betekintőn, amelyben 7 részen keresztül bemutatom, hogyan válhatsz a szülés utáni hónapokban kiegyensúlyozottá és derűssé. 🎁 Ajándékkal is készültem neked, de erről csak egy későbbi részben rántom le a leplet.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Hagyd a homályos társadalmi elvárásokat a fenébe

Küldetésemnek érzem, hogy rávegyelek téged, mint nemrég szült nőt arra, hogy ne akarj megfelelni mindenféle homályos, lehetetlen társadalmi elvárásnak.

Hiszen amint elfogadod, hogy nem muszáj tökéletesnek lenned, abban a pillanatban megszabadulsz egy sor görcsös elvárástól. És utat engedsz az ösztönösségednek és a megérzéseidnek.

Egy figyeleméhes, bizonyításkényszeres legkisebb gyerek vagyok, nekem elhiheted, ha azt mondom, nem volt könnyű letenni a súlyos táskát, amiben a tökéletességre törekvést cipeltem magammal.

Ráadásul azért sem könnyű, mert a közvélemény nem igazán támogatja az elég jó anyákat.

És akkor még finom voltam.

Ha nem vagyok finom, akkor azt mondom, ha elkezdesz elég jó anya lenni ahelyett, hogy azon görcsölsz, miért nem vagy tökéletes, akkor kábé úgy fogod magad érezni, mintha állnál a széllel szemben azzal a nőknek kifejlesztett pisicsővel. És próbálnál állva pisilni, mint a pasik.

Annyira szeretném megfogni a kezedet, őszintén a szemedbe nézni és valami ilyesmit mondani.

Barátném, az életed fenekestül meg fog változni. Egyáltalán nem olyan lesz, mint a csajos magazinokban, meg a szerelmes filmekben. Sokat fogsz sírni és csomószor arra fogsz gondolni, hogy erre téged miért nem készített föl senki, és hogy nem ér a neved. Ennek ellenére egyszer csak túl leszel a nehezén és már semmi pénzért nem mennél vissza sosem a gyerektelen életedbe.

A könyvek, a magazinok, a blogok tele vannak kismamás témákkal. Azonban nekem szülés után súlyos hiányom volt igazi kismama-irodalomból. Olyan szakirodalomból, ami tényleg rólam szól, csak rólam szól, nem arról, milyen az ideális állagú kaki, vagy arról, hogy miként figyeljek oda a férjem érzékeny apai lelkére.

Többszöri nekifutás után csalódottan hagytam a fenébe az összes kismama-irományt, két okból kifolyólag:

1 egy, mert tökéletesen alkalmatlan anyának éreztem magam a végére, hiszen a reklámok és a sikeresen megoldott bébiproblémák mind azt sugallták, hogy én aztán sosem leszek képes még csak megközelíteni sem a tökéletes anya fogalomkörét, nemhogy elérni azt.

2 És kettő: azon kívül, hogy rendre felhúztak ezek a cikkek, blogok, jó tanácsok, a rám irányuló figyelem kínzó hiányát éltem meg.

Hahó, emberek, figyeljetek RÁM is egy kicsit.

Hiszen hihetetlen dolgot vittem véghez, világra hoztam egy emberi lényt, azt hittem, beleőrülök a fájdalomba, abbahagytam a karrieremet, felelősségteljes és gondoskodó lettem, az életem totálisan felfordult, megváltozott a fontossági sorrendem, ráadásul mindezen lelki változások közepette iszonyat fizikai terrornak vagyok kitéve, amit úgy hívnak: súlyos alvásmegvonás.

Mindezek ellenére sem akart senki rám figyelni.

Amikor a barátaink babanézőbe jöttek, ajándékokat hoztak a gyereknek, esetleg néhány okos könyvet arról, hogyan neveljem ideális módon őt, majd kedvesen érdeklődtek afelől, mennyit sír, hány kiló és miket tud már.

Hozzám irányuló kérdéseik nagyjából ennyiben merültek ki:

  • van elég tejcííí?

Azon a gyilkos, idegesítő, negédes hangmagasságon. Legszívesebben térden rúgtam volna őket, ha lett volna annyi erőm. Azonban nem volt, mert kiszívta mindet a krónikus alváshiány.

Oké, azt azért én se gondoltam, hogy rózsaszín vattapamacsos leányálom lesz a szülés utáni időszak, viszont, hogy ennyire kegyetlen legyen, attól rendesen letérdeltem.

És ha csak én lihegem túl?

És mi van, ha csak én vagyok túlérzékeny? Nem lihegem túl?

A legkevésbé sem.

Német kutatások szerint a szülés után…

  • több mint kétszer nagyobb boldogságvesztés áll elő, mint válásnál,
  • és másfélszer nagyobb, mint a partner halála vagy munkanélkülivé válás esetén.

Mi ez, ha nem egy brutál nehéz időszak?

A boldogság csökkenése az első szülés után 1-2 éven belül áll csak vissza a normális szintre. Ezért van az, hogy sokan beijednek és behúzzák a kéziféket az első gyerek után. Pedig a többedik gyerek után egyre könnyebb. Soha semmi nem lesz már olyan nehéz, mint az első szülés után, nyugi. Ha nem így lenne, mindenkinek csak egy gyereke lenne.

Azért is olyan durva a zuhanórepülés, mert a boldogsággörbe az első szüléshez közeledve szépen ível felfelé. Szerelem, összeköltözés, házasság, fiatalság, bolondság.

Emlékezz csak vissza. Két csík. Facebook szarrá posztolása ultrahangos és nagyhasú képekkel. Reményteli várakozás. Ábrándozás.

Egészen a szülés pillanatáig. Ott egy kisebbfajta sokk, aztán hápogva próbálsz levegőt venni a nyakadba szakadt trágya alól, hogy:

  • de hát kérem szépen, ezt nekem senki nem mondta.

És zuhanás a mélybe: a boldosággörbéd jóval a szülést megelőző évek szintjére süllyed. Ráadásul nagyjából néhány hét alatt.

És miért történik mindez így? A legjellemzőbb okok ezek:

  1. krónikus, véget nem érő alvásmegvonás,
  2. rideg valóság a leányálomszerű elvárások helyett,
  3. anyagi bizonytalanság, mégis, hogy fogjátok eltartani ezt a gyereket, aki egyre többe fog kerülni, pedig már magzatnak sem volt olcsó mulatság,
  4. a társas kapcsolatok teljes hiánya: bezárva a négy fal közé, elmaradoznak a barátnők, kezdesz elmagányosodni,
  5. valamint a megváltozott tested problematikája, hiszen még jóval szülés után is a kilókkal küzdesz, hogy az eldeformálódott puncidról ne is beszéljek.

A jó hír viszont az, hogy nem feltétlen kell anyazombiként végig vegetálnod a gyerek első évét.

Remélem, sikerült egy kicsit megnyugtatnom téged, hogy nem te vagy selejtes csak, mert szülés inkább a földi pokolban érzed magad, mintsem a földi paradicsomban. Ha ez jól esett, gondolhatod, milyen jól esne egy egész kurzus hasonló témában.

Klikk ide a részletekért >>

Holnap arról fogok neked beszélni, hogy az se baj, ha nem érzed 0-24-ben a hamisítatlan anya-fílinget. Mert az legtöbbször nem jön magától, mint Uma Thurmann-nek a Kill Bill-ben a terhességi csíkkal a kezében. Nekem legalább 3 év kellett hozzá.

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.