Anyakurzus betekintő (2/7) 🦸‍♀️ Na és, ha nem érzed még a hamisítatlan anya fílinget?

Gyanakszol, hogy ami miatt pocsékul érzed magad, az nem más, mint a szülés utáni depresszió? Oké, mielőtt a diagnózist felállítanád, hadd mondjak valamit. Ne hidd, hogy te vagy az egyetlen anya a földkerekségen, akit csúnyán elcsesztek. Egy megbukott bénaság, aki nem érzi a fílinget. Megsúgom, hogy a legtöbben legtöbbször nem érezzük. Sőt, legtöbbször csak a túlélésre játszunk. Arra, hogy ép ésszel átvészeljük valahogy a szülés utáni időszakot.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Gondolod, révbe értél? Csak, mert baba-mama jól vannak és apa sem lécelt még le?

A szitu az, hogy a terhesség alatt olyan izgi volt minden. Vágyakozás, izgatottság, remények. Mindenki óvott téged, nem emelhettél öt kilónál többet és annyit ehettél, mint egy ló. Akár dinnye után koviubit, még éjfélkor is. Ha kellett, a férjed ugrott és hozta a csemegét. A buszon átadták a helyet, a főnököd elengedett hamarabb, a fodrászod banánnal kínált, az anyósod felmosott helyetted.

Aztán jött a feketeleves a kórházban, de most már azon is túl vagy. Itt szuszog a gyönyörű, egészséges baba, te pedig kisebb-nagyobb esztétikai hibáktól eltekintve úgy tűnik, megúsztad. A férjed is kibírta a szexhiányt. Eddig legalábbis.

Oké. Tehát azt mondják, boldognak kéne lenned.

Persze, a lelked legmélyén irtó boldog is vagy, mert mindketten egészségesek vagytok és mert végre-valahára bedobhatsz egy pohár Martinit jéggel és citromkarikával. Én meg azt mondom, hogy nem, egyáltalán nem kéne boldognak lenned. Őszintén szólva, csodálkoznék, ha boldog lennél. Az elég bizarr lenne. Lássuk csak, miért mondom ezt.

De hát kérem szépen, ez nem egy édibédi Michelin baba, hanem egy kis ördögűző palánta.

Ahelyett, hogy a babád illatosan, kisimult vonásokkal durmolna a gyönyörű, vadiúj kiságyában, mondom, mi van.

1 Éppen most hányta harmadszorra nyakon magát egy óra leforgása alatt. Természetesen hajnali kettő óra van. Ez a napnak az a lélektani órája, amikor a statisztikák szerint a legtöbb öngyilkosság történik.

2 Erre válaszképpen te tipikus rugózó anyatartásban, körmöddel egy kis ágyra száradt babakakit kapargatsz, miközben azon morfondírozol, mitévő légy, hiszen nincs több tiszta lepedő. Én ilyenkor mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg nem forog körbe a feje, mint az Ördögűzőben, addig nincs nagy gond.

Ismerős, amikor nemrég szült anyaként szembesülsz vele, hogy ennek a fele se tréfa, ebből a körhintából nem lehet csak úgy kiszállni? Ilyenkor hajlamos vagy azt hinni, hogy te csinálsz valamit rosszul. Hiszen a filmek és reklámok azt mondják, életed legboldogabb időszakát kéne, hogy éld. S mivel erről itt szó sincs, hamar eljuthatsz odáig, hogy magadat hibáztatod.

Hiszen ki más lehet rossz anyuka, ha nem te?

Érdekes volt rájönnöm, mennyire hárítják a nők ezt a témát, ezzel szemben mennyire fontos a médiának. Rövid időn belül két írásom jelent meg a wmn.hu-n. Az elsőt, aminek az volt a címe, hogy „A szülés utáni kiakadás 8 indoka (naná, hogy szabad)”, rommá lájkolták és osztották a netfüggő, nemrég szült anyukák, de nem volt semmiféle médiavisszhangja.

A másikat viszont, aminek az volt a címe, hogy „Az én szülésem, az én depresszióm – mi a különbség az átmeneti babyblues és a masszív depresszió között?”, alig voltak hajlandók elolvasni. Azonban ezután megkeresett egy tévé és két újság. De miért is olyan alattomos a szülés utáni depi? Lássuk csak.

Lezuhant boldogság-görbénk, az a csalfa

Ez azért van így, mert a szülés előtti álmodozós hónapokban minden eszményi, a szülés utáni időszak viszont forgószélként, figyelmeztetés nélkül ront be az életedbe. Itt már nincsenek rózsaszín álmok, csak az alváshiány és az örökös babasírás.

Ráadásul a kiegészítő kutatások szerint sajnos ez a hatás sokkal erősebb…

  • első gyereknél,
  • diplomásoknál
  • és 30 év felettieknél.

Magyarán, ha épp az első szülésed után vagy, már nem a húszas éveidet taposod, ráadásul még magasan kvalifikált vagy, akkor ne is várd, hogy az elkövetkező években megközelítőleg is olyan jól fogod magad érezni, mint a szülés előtt. Mármint a statisztikák alapján.

Én négy egészséges szülés és egészséges gyerek után sem érzem mindig az anyafílinget, na.

A helyzetedet ráadásul az sem könnyíti, hogy valaki újra meg újra megjegyzi, hogy

  • egek, ez a legjobb időszak, élvezd ki, mert majd még visszasírod.

Már hogy volna ez a legjobb időszak, amikor a gyerek nem beszél, nem reagál, nem mosolyog, alig fejlődik? Mármint amolyan élvezetes, látványos módon, hogy tanítok neki valamit, bólogat, elkezdi, másnap meg már profin tolja. Nem, ehelyett csak alszik, eszik, ordít és pelenkába tarkít.

Csak erről nem illik beszélni. Hiszen, aki könnyen megúszta a szülést és egészséges gyereke született, az örüljön és mosolyogjon, nem?

Mosolygás helyett inkább csináljunk valamit, ami segít kicsit, gyere. Csak, hogy tisztán lássunk, jöjjön egy gyors kis asszociációs feladat. Gyors legyél, mint a villám, jó? Nem kell gondolkodnod. Írd le az első 3 szót, ami eszedbe jut a következő mondatról…

Anya lettem...

Gyorsan, gyorsan. Ez egy asszociáció, basszus, ha gondolkozol, mi lenne a jó megoldás, meg tollat keresgélsz, az már rég nem a spontaneitásról szól. Tehát mi volt a három azonnal beugró szavad? Ne vetíts, nekem nem kell.

Az én szavaim ezek voltak: felelősség, bűntudat, 4x. Csak azért mondom, hogy lásd, a pszichológusnak sem könnyű. Látod, nekem sem a hintőpor, mosoly és cukiság jutottak elsőként eszembe.

Attól még nem vagyunk rossz anyák, hogy elsőre nem a magasztos anyai szavak jutnak eszünkbe.

Ez csupán annyit jelent, hogy az életből léptünk elő és nem a magazinból egy fotózásról. Szóval mi megéljük az anyaságot. A jó és a rossz oldalát is.

Azért szeretem az asszociációs módszert, mert nem hazudik. A másodperc törtrésze alatt nem tudsz kamuzni, mert a szavak gyorsabban jutnak eszedbe, a kamuszavak meg csak utánuk.

Az ehhez hasonló gyakorlatoknak külön helye van abban a 204 oldalas, kézzel fogható, lapozható munkafüzetben, ami a Szüléstől-bölcsiig kurzushoz ingyen jár, mint ahogy még őrülten sok klassz ajándék is. Ezeket ide kattintva tudod megnézni >>

Most pedig barátnőm, tölts egy Martinit, egy lattét vagy egy levendula szörpöt szódával, mert megérdemled. Érezd és tudd, hogy jó anya vagy és ennek a pocsék időszaknak egyszer úgyis vége lesz.

Tudod, minden nappal egyre könnyebb

Remélem, sikerült kicsit csökkentem a béna anya érzéseidet. Holnap egy igen személyes sztorival készülök a szülés utáni titkos naplómból, hogy lásd, még a pszichológus is letérdel egy ilyen brutál nehéz időszakban. Szóval, ha nekem ér bénáskodni, akkor neked még inkább.

Íme az összes eddigi free lecke 👇

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.