Anyakurzus betekintő (4/7) 🎁 Letölthető szeretetnyelv teszt

A szeretetnyelv tesztet letöltheted egy csinos pdf fájlban (a linkjét kicsit később mutatom), hogy lásd a munkafüzetem minőségét – azt hiszem, ez mérvadó, ha a kurzus megvásárlásán gondolkozol. Amihez itt találsz további infókat >>

Ha bepakolok a kosarába, abból érzi a férjem, hogy szeretem – azaz a szeretetnyelvek használata

Hadd kezdjem azzal, én magam hogyan kapcsolódtam újra rá a szeretetnyelv dologra. Szóval.

Nem gondoltam volna, hogy Gary Chapman öt szeretetnyelve bármilyen újdonsággal fog szolgálni, hiszen már egyetemistaként túl voltam a teszten, a könyvön. Számtalanszor tanítottam tréningen, látva a szemekben a megvilágosodást.

Úgy voltam a szeretetnyelvekkel, hogy jó, jó, de semmi világmegváltó. A hangoskönyv applikációmban mostanában azonban olyan könyvekbe is belefogok, amiket amúgy le nem emelnék a polcról. Vagy azért, mert már olvastam őket, vagy, mert olyan témák, amiknél jobban érdekelnek más dolgok. De hála az égnek, ebbe most belefogtam, mert azt gondoltam, végig hallgatom a gyereknevelés szemszögéből, hátha így ad valami újat. És milyen jól tettem.

A szeretetnyelvek arról szólnak, hogy azon a nyelven kell kimutatni a szeretetünket, amin a másik megérti. Sokan tudják, hogy a mások szeretik őket, csak éppen nem érzik.

A férjem hozott két gyönyörű orchideát Valentin-napra, én meg hetekig csak nézegettem őket bánatosan, hogy miért nem szakít rá inkább időt, hogy beszélgessünk. Minek nekem a virág, attól még, hogy ott van, nem lesz kevesebb megvitatnivaló gondolatom.

Szóval a férjem egyik szeretetnyelve az ajándékozás, mert ő attól érzi szeretettnek magát, ha meglepem dolgokkal, amiknek örül, vagy amiket használni tud. Az én elsődleges szeretetnyelvem pedig a minőségi idő, vagyis amikor valaki osztatlan figyelemmel, megszakítás nélkül hallgat engem.

Ezért is lettem pszichológus. Mert itt aztán orrba-szájba adhatok minőségi időt. Azt gondoltam tudat alatt, ha már én nem kaptam eleget, majd adok én.

Ha az ajándékozás lenne az elsődleges szeretetnyelvem, akkor virágboltot vagy ajándékboltot nyitottam volna. Ez nem jelenti azt, hogy nem örülök az ajándékoknak, de ha ajándék vagy egy jó beszélgetés között kell választanom, egy pillanatra sem tétovázok, melyik legyen.

Ha a fizikai érintés lenne az elsődleges szeretetnyelvem, akkor pedig fodrászatot vagy masszázs szalont nyitottam volna. Fontos, hogy összebújjak a gyerekekkel vagy a férjemmel, jól esik simogatni a macskát, de ha egy óra masszázs vagy egy óra lelkileg felemelő beszélgetés között kellene választanom, hát a masszázs szorulna háttérbe.

Ráadásul a családomon kívül szinte érintésundorom van. Százszor inkább ölelek meg valakit, mint puszizkodom, mert akkor legalább ott van köztünk a ruha. A puszitól meg nyálas marad az arcom. A kovid egyetlen előnye az számomra, hogy visszaszorult a puszizkodás.

A férjem azt is szereti, ha gondolok rá, míg nem vagyunk együtt és főzök egy finomat, vagy bekészítem a kosarát a másnapi szolgálathoz. Ez a szívességek szeretetnyelve, ami nekem sajnos nem jelent semmit. Ha elintézi a bankolást helyettem vagy elhozza a gyerekeket, persze örülök neki, de attól még feszít a sok gondolat, amit nem volt időnk kibeszélni.

Szóba hoztam már négy szeretetnyelvet, ugye az ajándékozást, a minőségi időt, a testi érintést és a szívességeket. Most pedig jöjjön az ötödik szeretetnyelv: a dicséret. Szeretem az elismerő szavakat, azonban fura érzésem támad tőlük a gyomromban, utána pedig azon tépelődöm, hogy vajon komolyan gondolta-e az illető vagy csak félig. A minőségi idő során folytatott beszélgetés is szavakból áll, de sokszor nem a méltatás a lényegük, hanem a kötődés, vagy a dilemmák megfejtése.

De téged ne befolyásoljon az én minőségi idő becsípődésem.

Csináld végig a mindjárt következő tesztet és foglalkozz a saját szeretetnyelveddel. Attól még, hogy én rajongok a minőségi időért, az nem azt jelenti, hogy ez a legjobb, vagy, hogy a többi szart se ér.

Viszonylag átlátszó a teszt, szóval túl nagy diadal nem lesz, ha azért jelölsz egy választ, mert bizonyos szeretetnyelvet akarsz az eredményben látni. Kérlek, olvasd át az összes válaszlehetőséget és azt jelöld meg, amelyiknél valami olyasmi gondolat futott át az agyadon, hogy:

  • aha, ez lesz az.

És, ha baromira nem megy, néhány kérdést akár ki is hagyhatsz. Ráadásul eldöntheted, hogy online töltöd ki vagy letöltöd szépen megformázott pdf-ben a tesztet, ha esztétikai élményben is szeretnél közben részesülni.

Add össze, hány pontot értél el a különböző szeretetnyelveknél

A Ajándékozás… hányszor írtad:

B Minőségi idő… hányszor írtad:

C Testi érintés… hányszor írtad:

D Szívességek… hányszor írtad:

E Elismerő szavak… hányszor írtad:

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

A legmagasabb pontszám az elsődleges szeretetnyelved. Előfordulhat, hogy holtversenyben, vagy kis különbséggel kettő is magas. Ilyenkor mindkettő ugyanolyan fontos számodra, tehát néha az egyikre és a másikra is kell figyelni, hogy azon keresztül töltődjön a szeretettankod. Olyan is lehet, hogy nagyjából mindegyik egyforma, bár ez ritka. Ez két esetben fordulhat elő: vagy össze-vissza vadul jelölgetted a válaszokat, miközben Norman Price kétszer kishíján porig égette Körmöspálcást. Vagy pedig egyszerűen nincs elsődleges és bármelyik csatornán is jön az üzenet, hogy szeretnek, te megérted.

Így töltheted fel a szeretettankjukat, ami olyasmi, mint egy lelki immunrendszer.

Ha tele van a tankjuk, akkor sokkal ellenállóbbak az élet kihívásaival, a feszültséggel, a napi nyomással szemben. Akkor nem fogják azt mondani, hogy:

  • anya biztos szeret, csak nem mutatja.

Most pedig azt szeretném kérni, hogy írj egy pár sort arról, hogy, s mint vagy ezzel az újonnan megtalált szeretetnyelvvel.

Ha leírod a kavargó gondolataidat, azzal megindul az élmények feldolgozása, erről a Szüléstől-bölcsiig kurzus bónuszában beszélek, a 204 oldalas Napi monitorozó naplóban. Ez valójában egy motivációs napló, ami segítségedre lesz abban, hogy a tudatosságot a mindennapi rutinod részévé tedd. Hogy a fejlődés mindennapi szokásoddá váljon. Részletek itt >>

A lecke végén összefoglalásnak és gyakorlásképp lássunk egy jó kis párosító feladatot. 

Most búcsúzom a mai giga leckénk végén. Szeretnélek megdicsérni, hogy végig velem voltál. Nem semmi. Holnap arról lesz szó, miért nem éri meg mártírkodni, már nagyon várom, hogy beszéljünk róla. Addig is kitartást, Dóra

Íme az összes eddigi free lecke 👇

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.