Anyakurzus betekintő (5/7) ?‍♀️ Senkinek se jó, ha mártírkodsz, úgyhogy nyugodtan abbahagyhatod

Felelősségteljes anyává akarsz válni? Akkor lazíts. Barátnőm, sose volt még olyan égető szükség rá, hogy elkényeztesd magad, mint most.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Hagyd a mártírkodást

Tudod, ha neked jó, a gyereknek is jó. Ha te rosszul érzed magad a bőrödben, a gyerek is rosszul fogja magát érezni. Hadd támasszam alá.

Pszichológiai kutatások szerint a baba számára te és ő jelenleg egyek vagytok. Egészen addig úgy érzékeli, hogy egyek vagytok, amíg a leválós félelem (szeparációs szorongás) el nem jön. Akkor kezd majd ráébredni arra, hogy ő egy kis önálló lény és nem anyával együtt létező.

De addig nem fogja érteni, hogy azért nem fain minden a kis fejében, mert anya nem viseli jól az anyaszerepet.

Csak azt fogja érezni, hogy valami nem kerek. És sírni fog. Rettenetesen sokat. És vehetsz neki mindenféle pukicseppet, de ne hidd, hogy az lesz a megoldás. Hanem az, ha elfogadod, hogy elégedettnek és kiegyensúlyozottnak kell lenned ahhoz, hogy ő is az legyen. Először neked. Aztán neki.

Oké, mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy ne legyél mártír. Ne áldozd fel magad a gyerekért, mert semmi jó nem sül ki belőle. Miért? Mert…

  • amikor 14 évesen koliba költözik, hogy hagyd már békén, te bepöccensz, hogy feláldoztad magad érte, de minek,
  • ő meggebed a tehertől, hogy feláldoztad magad érte, pedig ő aztán nem kért ilyet tőled sosem,
  • hamar itt az érettségi, és te hirtelen üresnek érzed majd magad, hobbi, célok, munkahelyi sikerek, barátok, sőt, férj nélkül,
  • hiszen a férjed elhidegül tőled, és lelép majd a mosolygós recepciós lánnyal.

Bízd egy kicsit a gyereket a mamára. Vagy az apjára, vagy egy helyes bébiszitterre (túl helyes azért ne legyen). Hidd el, kell a gyereknek, hogy egy kicsit máshoz is kötődjön. Neked pedig kell a feltöltődés, a kikapcsolódás, a felnőtt beszéd. Menj, sétálj, még, ha csak egy fél órácskát is.

Ugorj le a cukrászdába és tolj be egy túrós sütit. Kérj mellé lattét. Tudom, hogy meg tudod csinálni magadnak otthon, de sokkal kényelmesebb, ha az a jóképű srác csinálja, nem?

Ja, és ne foglalkozz a súlyoddal. Ez most nem az a fejezet. Hívd oda a barátnődet a cukrászdába és csacsogjatok. Kérd meg, hogy amint a gyerekre, a pelenkára vagy a babakakira terelnéd a szót, rögtön szakítson félbe.

Ugorj be a fodrászhoz, a körmöshöz. Tudom, már eléred a lábkörmeidet, de a pedikűrös sokkal szebben meg fogja csinálni, higgy nekem.

Akasztófajáték a szülés utáni depi egy magvas gondolatával

Irány Kuala Lumpur – mert megérdemled

Mire vágysz most legeslegjobban? Írd le. Ha most odamenne hozzád egy eszméletlen jó fej valaki, akire rá mered bízni a gyereket… de, rá mered… mondom, rá mered, meglóbálná az orrod előtt az egy hetes, sárga Jeep Renegade slusszkulcsot, hogy szívem, menj csak… akkor hova mennél? Engedd el a fantáziád, nem számít semmi. Mozi? Színház? Római part? Lézerharc? Kötélpálya? Bobozás? Szauna? Uszi? Nem érdekes, ha még nem vagy túl a hathetes kontrollon, mondom, engedd el a fantáziád, kérlek. Kiállítás? Fodrász? Manikűr? Pedikűr? Masszázs? Fagyi?

……………………………………………..……………

……………………………………………..……………

……………………………………………..……………

 

Remélem, Kuala Lumpurt jelölted 🙂

Oké, ez jól esett, ugye? És most dolgozzunk egy kicsit. Jelölj meg egyet, ami egy héten belül kivitelezhető a fentiekből.

Mondom, kijöttem már a maximalizmusból. Lécci, jelölj meg csak egyetlen egyet, ami kivitelezhető, addig nem megyünk tovább.

Okés. Ha megvan a jelölés, akkor egy kicsit vonulj el, megvárlak. És szervezd meg a dolgot. Foglalj időpontot, jelentkezz be, szőrteleníts, kerítsd elő a női rucikat, hogy legyen mit felvenned, oldd meg a gyereket. Komolyan mondom, nem viccelek.

Ha bárki bármit kérdez, mondd, hogy a pszichológus javaslatára teszed és kész. Kend rám. Csak csináld, mert tudom, hogy szükséged van rá. És most tessék letenni a munkafüzetet, holnap tali, amikor stresszmadzagot fogunk csomózni. De előtte még egy könnyű kis párkereső játék.

Íme az összes eddigi free lecke 👇

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.