Anyakurzus betekintő (6/7) 🦸‍♀️ Hogyan ints be a felhalmozódott stressz hormonoknak?

Nézzünk egy gyors trükköt a mindennapjaid megkönnyítésére. Ez akkor jöhet jól, amikor úgy érzed, legszívesebben artikulálatlanul üvöltenél, a telefonnal vernéd a falat, kifejezéstelen arccal ülnél a lenémított tévé előtt (mindegy, csak csend legyen végre), vagy becsapnád magad mögött a bejárati ajtót.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Inkább csomózz, mint zokogj – avagy a varázslatos stresszmadzag működése

Nekem az egyik legsötétebb pillanatom az volt, amikor az első szülés után nem sokkal az órák óta üvöltő babával a karomban szétcsaptam egy szúnyogot a falon. S a falon elkenődött vért látva hangos zokogásban törtem ki, hogy az a folt már sose fog eltűnni, pedig frissen festettünk.

A lényeg, hogy beints a benned felhalmozódott stresszhormonoknak

Hiszen, ha hagyod őket szabadon garázdálkodni, azzal csak azt éred el, hogy legyengítik az immunrendszered pajzsát, és a réseken át simán bejut bármilyen kórokozó a szervezetedbe.

Hagyd a fenébe a stresszt, az idegeskedést, a szorongást. Felesleges, ráadásul rossz lesz tőle a hangulatod. Minek?

Szóval tedd a következőt. Keress egy nagyjából húsz centis madzagot, és valahogy jelöld meg az egyik felét (színezd be filccel, tűzz át rajta egy biztosítótűt vagy köss rá egy gyöngyöt, teljesen mindegy). Ez a fele lesz a reggel, a jelöletlen vége pedig az este.

Bármikor, amikor a nap folyamán stresszelnél, inkább köss egy csomót a madzagodra (tehát igen, célszerű a kezed ügyében tartani, mint a mobilt és a cumit). A reggeli csomók így a madzag jelölt végénél, a déliek a közepénél, az estiek a másik vége felé lesznek. Ha extra nagy dózisban kapod az ívet, köss közel egymáshoz több csomót. Tehát.

1 A gyerek ordítva ébreszt, de ahelyett, hogy teljesen kiakadnál, köss egy csomót a madzagod jelölt végére.

2 Etetés után le is hány, ez még egy csomó.

3 Dél körül rád csörög a férjed, hogy valami adóvisszatérítős papírokat kérjen számon rajtad, amiket állítólag elpakoltál, nem hiszi el, hogy sose láttad azokat a rohadt fontos doksikat, és lecsapja. A plafonon vagy, ez akár három csomót is megér a madzag közepe táján.

4 A férjed hatkor hív, hogy fél óra múlva hazaér. Nyolckor, amikor ötödszörre sem veszi fel, a káromkodással vegyített csapkodás helyett inkább köss egy csomót a madzag jelöletlen vége felé.

Lefekvéskor vedd elő a madzagod és csomóról-csomóra gondold végig, milyen negatív behatások értek a nap folyamán, hogyan oldottad meg őket, milyen más alternatívák lehetnek még, hogyan tudod legközelebb jobban kezelni a dolgot vagy hogyan tudod esetleg megelőzni a hasonló helyzeteket. A válaszok segíteni fognak a jövőben, hogy hatékonyabban kezeld ezeket a nehéz szitukat.

Holnap egy vallomással készülök neked. Bevallom a leggázosabb tettemet anyaként, ráadásul még egy mini önismereti gyakorlatkát is összedobtam számodra. Szóval tarts velem, izgalmas napunk lesz.

Íme az összes eddigi free lecke 👇

Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.