Gátseb után mikor lesz újra a régi a kis bozontos?

Gátseb ide vagy oda, éppen azon küszködök, hogy egy tampont felhelyezzek. Egy csatahajó is elférne odabenn, a nyomorult tampon is keresztbe áll. De elszánt vagyok, mert a nagyibetét totál kiakaszt, egy perccel tovább nem bírom ki. Akkor már inkább a giga tampon félóránként cserélgetve. Mert kábé ennyit idő kell neki, hogy kikandikáljon szegény szülés után meggyötört lukamból.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Gátseb kisokos: vágják vagy szakad és a többi banális közhely

A gát a puncid és a feneked között lévő rész. Itt amolyan tetőcserépszerűen helyezkednek el az izomrétegek. Így segít abban, hogy szülés során egy óriási csecsemőfej, sőt, utána a vállak is kitüremkedjenek.

Ezt a területet böködi a fejével szegény kisded, amikor már készen áll arra, hogy meglássa a reményteljes külvilágot. Amint az a nagy könyvben meg van írva, ezek a cserepek szépen elmozdulnak, hogy utat engedjenek a jövevénynek.

Csak hát, a nagykönyv néha eltér a nagybetűs élettől, ugyebár.

Ha a jelen lévő orvos, szülésznő úgy ítéli, akkor gátmetszést csinálnak.

Mik befolyásolják a döntést? 

Mit jelent a gátvédelem tehát?

Azt, hogy mintegy 2-6 centi hosszan, 1-2 centi mélyen bevágják ezt a bizonyos rétegelt izomzatot. Ma Magyarországon az először szülő nők 80%-ánál megejtik ezt a hadműveletet.

Vágassuk-e vagy hagyjuk szakadni?

Vagy igen, vagy nem.

  • Jó lehet a vágás, mert tiszta, egyenes, könnyebben gyógyuló sebet eredményezhet. Metszés nélkül a gátseb szabálytalan élű, lassabban gyógyulóvá válhat.
  • Jó lehet azért is, mert akár meggyorsíthatja a szülés folyamatát. És csökkentheti a baba fejét érő nyomást.

Azonban ott sorakoznak az ellenérvek is dögivel.

  • Ellenben rossz lehet azért, mert ez a seb sokkal brutálabb, akár nehezebben gyógyuló vágást okozhat. Hiszen adott esetben a repedések felületiek, amik nem érintik az izomzat több rétegét.
  • Rossz lehet azért is, mert egy hegesen gyógyuló, metszett gátseb akár a következő szüléskor a gát leggyengébb pontjává válhat.

Gátseb kezelés – finoman bánj vele, mint a hímes tojással

Tartsd szárazon

Akár szakadt, akár vágták, egyre baromira ügyelj a gyermekágy időszaka alatt. Tartsd lehetőség szerint szárazon.

Tudom, tudom. Nem olyan egyszerű az, mint a babánál, amikor bepirosodik a popsija. És éppen rekkenő nyár van, úgyhogy csak lekapod róla a pelenkát, kifekteted a kertbe, hadd érje a nap meg a lágy szellő a kis hurkákat. Aztán meg, ha kakil-pisil, majd kimosod a plédet. Legszívesebben azt javasolnám, hogy dobd le a bugyidat a nagyibetéttel együtt, aztán feküdj a baba mellé a kertbe, majd kimosod a plédet.

De hát mit szólnának a szomszédok, kérem szépen.

Szóval tudom, nem könnyű a gátseb környékét szárazon tartani, amikor folyamatosan lucsog ki belőle a lochiának nevezett trutymó, amiről egy másik remek írásban olvashatsz bővebben. Ide kattinva >> De azért próbáld meg.

Tartsd tisztán

Fürgyé’ le. Lehetőleg többször is egy nap, de kakkantás után mindenképpen. Ha irtózol a víztől, mint én is szülés után, meg, mint a gonosz nyugati boszorkány, akkor elég, ha lukat mosol. Használj langyos vizet, meg valami kedves, nem túl irritáló lukmosó lötyit.

Otthonodon kívül akkor se ülj rá a vécére, ha zsarolnak. Főleg a kórházban ne. Mert akkor az ég nem óv meg attól, hogy vidám szifilisz, kankó és gonorrhea kórokozók viháncoljanak a bugyidban.

Hűtsd, kenegesd

Ha jól esik, szoríthatsz a lábad közé behűtött cseresznyemag párnát. Vagy kenegetheted sebkencsőcsökkel. Ezekből direkt olyat keress, ami gátseb kezelésére hivatott. Gyógynövények is labdába rúgnak, nem is kicsit. A kamilla gyulladáscsökkentő, a körömvirág kifejezetten sebgyógyításra alkalmas. A feketenadálytő mindenféle zúzódásra kiváló.

Pihentesd

Szinte félve gépelem ezeket a sorokat, nehogy leköpködd a kijelzőt, miközben olvasod. Szóval most leírom, mert a felsorolásban muszáj szerepelnie, hogy igen jót tesz a gátseb gyógyulásának, ha vízszintes helyzetben pihenteted. Nyilván a megtépázott idegeidnek is jót lenne, ha magadat vízszintes helyzetben pihentethetnéd, tudom, tudom.

De maradjunk annyiban, hogy az alvás tényleg segít regenerálni a szervezetet, ráadásul, ha fekszel, nem nehezedik súly a gátseb izomzatára. Így nyilván jobban gyógyul. Ha ülni sem tudsz, léteznek amolyan gyűrűalakú párnák. Amik engem mindig egy budi ülőkéjére emlékeztetnek.

Az idő minden sebet begyógyít – a gátseb tekintetében is, haha

Végezetül tehát hadd mondjam el szomorú tényként, hogy a puncid már sosem lesz a régi hamvas. Azonban, ha mázlid van, nagyjából visszaáll az eredeti állapotára. 

Hasonló reménytkeltő témákat veszünk át az Anyakurzusban, amelybe most itt ingyen betekinthetsz. Katt ide >>

Hol szeretnéd megosztani? 👇

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print
Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.