A legjobb helyen jársz barátnőm, ha meg-megfordul a fejedben a kérdés, hogyan legyek jó anya. Pláne akkor, ha néhány cekkeres nevelésügyi szakértő már az orrod alá dörgölt néhány zseniális múlt századi tippet. Ráadásul úgy, hogy egyelőre még te sem vagy biztos a dolgodban. Adok néhány azonnal bevethető, tuti biztos módszert, amikről lepattannak majd az okoskodók.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Emlékszem, zöldfülű elsőgyerekesként egy hangulatos, napsütötte délután elégedetten toltam a kisdedet a babakocsival. Napokig érnyiszatolós, gusztustalan idő volt, alig vártam, hogy kiszabaduljak a négy fal közül. Könnyeden suhantunk a felázott aszfalton, büszke voltam magamra, hogy eszembe jutott cumit, takarót, lenge kabátot, vastag zoknit, kis biszbaszt, minden anyámkínját és francot hozni.

Ekkor tűnt fel a cekkeres, titokzoknis gyereklélektanász néni

Naivan azt hittem, megdicsér majd. Ehelyett közvetlenül a…

  • de-gyönyörű-baba,
  • fiú-vagy-lány után…

markolatig döfte a hátamba a kést a következővel.

Anyuka, miért nincs sapka azon a gyereken?

Olyan hangsúllyal, hogy meg voltam róla győződve, mindjárt rám hívja a gyámügyeseket.

Én viszonylag jól kezelem az ilyeneket, mert papírom van róla, de nem mindenki doktorált pszichológiából. Szóval, gondoltam, összedobok egy gyors kis segítséget, hogyan kezeld az öntelt okoskodókat, akik miatt néha még én is ébren hánykolódom hajnalban, amikor azon rágódom, hogyan legyek jó anya.

Segítség a beszólogatók felismeréséhez

Újdonsült anyaként meglepve konstatáltam, hogy tapasztalt nevelésügyi szakértők vesznek körül. A 4 legjellemzőbb típust szeretném bemutatni neked, az ő legjellemzőbb mondatukkal. Villámgyakorlatként találd meg a típusok jellemző mondatait és párosítsd össze őket.

Valamiféle társadalmi nyomás miatt sokan úgy érzik, joguk van beleszólni mások gyereknevelési szokásaiba.

Amivel az a probléma, hogy a gyereknevelési dolgok ugyanúgy meggyőződések, mint a vallási vagy politikai kérdések. Meggyőződésekkel pedig tök fölösleges vitázni, hiszen a felek soha nem fogják egymást meggyőzni, legfeljebb kinyírni. Akkor hát nézzük meg közelebbről, mik is ezek a meggyőződések és mit tegyünk, amikor felbukkannak.

Hogyan legyek jó anya tehát? Mutatom: útmutató a beszólók higgadt kezeléséhez

Mi, pszichológusok úgy tanítjuk, hogyha vitázni szottyan kedved és izgalmas, építő jellegű vitákat szeretnél lebonyolítani a parttalan, egymás lelkébe gázolósak helyett, akkor vedd figyelembe a következőket.

Meggyőződések
Hozzáállások
Vélemények

Így told el a babakocsit fölényes mosollyal

Nézzük hát a választ a sarkalatos kérdésre, hogyan legyek jó anya, ha mindenki okosabbnak képzeli magát nálam. Tehát mit tegyél, hogy leforrázd az okoskodókat és fölényes mosollyal tolhasd el a babakocsit.

1 Először is gondold át, melyik önjelölt nevelésügyi szakértővel van dolgod. Kezeld őt az fentebb ismertetett bevésődésének megfelelően. Ahelyett, hogy kibuksz és ordítozni vagy zokogni kezdesz, nyugtasd magad azzal, hogy mindnek megvan a maga baja. Mondom, a fenti 4 szimpatikus szereplőnek mi a legnagyobb baja.

2 Másodszor: azonosítsd be, hogy a kinyilatkoztatás mire vonatkozik.

  • Ha véleményre, vitázz.
  • Ha hozzáállásra, legyél nyitott, hátha van valami olyan titkos trükk, amitől boldogabb leszel.
  • És vajon honnan tudod, ha egy kőkemény meggyőződésedbe gázoltak bele? Onnan, hogy hevesen kezd verni a szíved, kipirul az arcod, remeg a gyomrod, elgyengül a lábad, izzadsz, vagy összeakad a nyelved. Vagy ezek bármilyen kombinációja. Így tehát, ha meggyőződésről van szó, akkor elegánsan válts témát. Szelíden érdeklődj valami hasonlóan durva magánéleti dologról.

3 Harmadszorra pedig: mosolyogj, lélegezz mélyeket és haladj tovább a babakocsival. Mert az élet szép, az emberek hülyék, te pedig jó anya vagy.

Hol szeretnéd megosztani? 👇

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print
Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.