Szülés után életed legbrutálabb időszaka jön

Mondom, hogy néz ki egy tök átlagos délelőttöm szülés után az újszülöttel, meg az egyévessel.

A baba reggeli után nyűglődik a kanapén, forgolódik, rágcsál, csorgatja a nyálát. Próbálok egy online bevásárlást intézni mellette ülve. Rendelek tíz liter tejet. Az egyéves mellettem a járókában szöszmötöl. Aztán ordítani kezd. Adok neki innit. Okos voltam, előre bekészítettem, hogy csak be kelljen tolni a szájába.

Vissza a bevásárláshoz. A kicsinél végleg elszakad, viszem lerakni. Nincs is jobb, mint egy délelőtti szunya. Fészkelődik az ágyában, nyöszög, sírni kezd. Zenélő teknőc be, sötétítés, reménykedem, hogy abbahagyja.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Kényelmes nagybevásárlás a kanapén – lenne

A nagynál elfogyott az innivaló. Ezt bebuktam. Talán tudok rendelni néhány túrórudit, amíg el nem veszti a türelmét. Rángatja a gázcsöveket, amik párhuzamosan futnak fel a falon. Ez biztos nem tesz jót nekik, de talán bírják. A kicsi nem akar aludni, bemegyek, a hátára fordítom, cumi a szájba, kijövök. Hátha. Rendelek néhány macskakaját.

A nagy elunta a gázcsöveket, a közelben maradt papucsomat rángatta be magához és a rajta lévő gumivirágot rágcsálja. Két szirmot már felfalt, mire elveszem tőle. Persze, sírás. Jó, akkor gyere ki, mászkálj. Szandit fel, hajrá. Én vissza a kicsihez, hasra fordítom, cumi a szájba, kijövök. Talán majd most. Rendelek tejfölt.

A nagy közben teásfilterekkel a kezében suhan ki a konyhából. Egy a szájában is van. Visszapakolunk szépen, megkérem, hogy rendesen töltse az időt. Vissza a kanapéra a vásárláshoz.

Vissza a vásárláshoz

Pár perc eltelik, a kisebbik hála az égnek, úgy tűnik, elaludt, ám a nagyobb vészjóslóan csendben van. Halk pacsálást hallok, s kisvártatva szembesülök vele, hogy a macska vizét ütötte szét teli tenyérrel. A fürdő úszik, a gyerek könyékig vizes és vigyorog.

Átemelem a fürdő küszöbén, becsukom az ajtót és újfent megkérem, hogy normálisan foglalja el magát. Rendelek még néhány narancsot is.

Jön felém vígan, egy üveg fűszertartót lóbálva. Inkább becsukom a szemem, hátha azzal megállíthatom a megállíthatatlant. Amikor kinyitom, már előttem áll, pont dobásra lendíti a karját. Éppen el tudom kapni.

Akkor elszakad nálam

Odacsörtetek a szekrényhez és szikszalaggal körbe ragasztom. A gyerek hangosan nevet, szerinte ez roppant mókás. Hív a férjem.

Azt mondja, nyugi, már csak 18 év.

Miért überdurva a szülés után?

Leginkább a következők miatt

Ezek legtöbbje rajtad kívül álló dolog, tehát lehetsz akármilyen kemény fából faragva, akkor sem fogod tudni könnyedén, mosolyogva teljesíteni ezt az időszakot. Minél előbb elfogadod ezt a tényt, annál hamarabb lesz könnyebb.

Miért tojik minderre a társadalom?

Mindezek ellenére a szülés után következő időszak nehézségeinek a társadalom nem tulajdonít túl nagy jelentőséget, javarészt a következők miatt.

1 Az első pár hónap nehézségeit általában törli az agy és az ember később csak a szépre emlékszik vissza ezekből az időkből (ha nem így lenne, senki nem vállalna egy gyereknél többet és kihalnánk).

2 Nem a te igényeidre helyezik a hangsúlyt, hanem a gyerekére. Te, aki 9 hónapig a figyelem és törődés központja voltál, most mellőzve vagy, sőt, inkább elmarasztalva, mert igazándiból mindegy, mit csinálsz, úgyse lesz jó.

3 Téged, mint háztartásbeli nőt, sajnos nem övez túl nagy tisztelet – hiszen nem jársz be adott munkahelyre, nem kapsz rendes pénzt a munkádért, ergo te csak lábat lógatsz otthon segélyekből.

4 Egyébként meg ne tessék panaszkodni, ha van egy szép és egészséges babád, hova gondolsz.

5 S az anyáknak különben is illik feláldozni magukat. De ha nem akarod, akkor kukkants bele az ingyenes kurzus betekintőmbe, ahol számtalan önfejlesztő dologról beszélek. Katt ide >>

Ez mind érthető, de mégis mit tegyél, hogy valamivel könnyebb legyen?

Szülés után viszonylag ritka, hogy valamelyest nem zuhannak össze a nők. Mit tegyél azért, hogy valamivel jobb legyen?

Végül hadd emlékeztesselek arra az idézetére, amit nap mint nap én is elismétlek magamnak azért, hogy erőt merítsek belőle.

Az élet nem azt jelenti, hogy túléljünk egy vihart. Hanem hogy szeressünk táncolni az esőben.

Hol szeretnéd megosztani? 👇

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print
Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.