Gyanakszol, hogy ami miatt pocsékul érzed magad, az nem más, mint a szülés utáni depresszió? Oké, mielőtt a diagnózist felállítanád, hadd mondjak valamit. Ne hidd, hogy te vagy az egyetlen anya a földkerekségen, akit csúnyán elcsesztek. Egy megbukott bénaság, aki nem érzi a fílinget. Megsúgom, hogy a legtöbben legtöbbször nem érezzük. Sőt, legtöbbször csak a túlélésre játszunk. Arra, hogy ép ésszel átvészeljük valahogy a szülés utáni időszakot.

Révbe értél: baba-mama jól vannak és apa sem lécelt még le
A szitu az, hogy a terhesség alatt olyan izgi volt minden. Vágyakozás, izgatottság, remények. Mindenki óvott téged, nem emelhettél öt kilónál többet és annyit ehettél, mint egy ló. Akár dinnye után koviubit, még éjfélkor is. Ha kellett, a férjed ugrott és hozta a csemegét. A buszon átadták a helyet, a főnököd elengedett hamarabb, a fodrászod banánnal kínált, az anyósod felmosott helyetted.
Aztán jött a feketeleves a kórházban, de most már azon is túl vagy. Itt szuszog a gyönyörű, egészséges baba, te pedig kisebb-nagyobb esztétikai hibáktól eltekintve úgy tűnik, megúsztad. A férjed is kibírta a szexhiányt. Eddig legalábbis.
Oké. Tehát azt mondják, boldognak kéne lenned. Persze, a lelked legmélyén irtó boldog is vagy, mert mindketten egészségesek vagytok és mert végre-valahára bedobhatsz egy pohár Martinit jéggel és citromkarikával. Én meg azt mondom, hogy nem, egyáltalán nem kéne boldognak lenned. Őszintén szólva, csodálkoznék, ha boldog lennél. Az elég bizarr lenne. Lássuk csak, miért mondom ezt.
De hát kérem szépen, ez nem egy édibédi Michelin baba, hanem egy kis ördögűző palánta.
Ahelyett, hogy a babád illatosan, kisimult vonásokkal durmolna a gyönyörű, vadiúj kiságyában, mondom, mi van. Éppen most hányta harmadszorra nyakon magát egy óra leforgása alatt. Természetesen hajnali kettő óra van. Ez a napnak az a lélektani órája, amikor a statisztikák szerint a legtöbb öngyilkosság történik.
Tipikus rugózó anyatartásban, körmöddel egy kis ágyra száradt babakakit kapargatsz, miközben azon morfondírozol, mitévő légy, hiszen nincs több tiszta lepedő. Én ilyenkor mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg nem forog körbe a feje, mint az Ördögűzőben, addig nincs nagy gond.
Ismerős, amikor nemrég szült anyaként szembesülsz vele, hogy ennek a fele se tréfa, ebből a körhintából nem lehet csak úgy kiszállni? Ilyenkor hajlamos vagy azt hinni, hogy te csinálsz valamit rosszul. Hiszen a filmek és reklámok azt mondják, életed legboldogabb időszakát kéne, hogy éld. S mivel erről itt szó sincs, hamar eljuthatsz odáig, hogy magadat hibáztatod. Hiszen ki más lehet rossz anyuka, ha nem te?
Érdekes volt rájönnöm, mennyire hárítják a nők ezt a témát, ezzel szemben mennyire fontos a médiának. Rövid időn belül két írásom jelent meg a wmn.hu-n. Az elsőt, aminek az volt a címe, hogy „A szülés utáni kiakadás 8 indoka (naná, hogy szabad)”, rommá lájkolták és osztották a netfüggő, nemrég szült anyukák, de nem volt semmiféle médiavisszhangja. A másikat viszont, aminek az volt a címe, hogy „Az én szülésem, az én depresszióm – mi a különbség az átmeneti babyblues és a masszív depresszió között?”, alig voltak hajlandók elolvasni. Azonban ezután megkeresett egy tévé és két újság. De miért is olyan alattomos a szülés utáni depi? Lássuk csak.

A lezuhant boldogság-görbénk, az a csalfa
A terhesség vége felé olyan magasságokba emelkedik a boldogság-görbénk, hogy arra szavak nincsenek. Szarrá posztoljuk ultrahang képekkel a facebook hírfolyamunkat. Ábrándosan babacipellőt válogatunk, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy miután kibújt a nuninkból, nem fog a ott helyben a szülőszobán kánkánt lejteni. Százezreket költünk mindenféle olyan babacuccra, aminek a jórészét néhány hónapon belül origin passzoljuk majd tovább.
A szülés utáni héten azonban jön a rideg valóság: a boldogságszintünk olyan mélységekbe zuhan alá, amilyet még pattanásos, zsíros hajú kamaszkorunkban sem pipáltunk. A boldogság-görbe sajnos csak a gyerek 2-3 éves korára áll vissza arra a szintre, ahol a szülés előtt voltunk – állítja a könyörtelen statisztika. A számok pedig nem hazudnak, még ha mást is állít a szomszédasszony vagy a női magazinok tökéletesre sminkelt celebjei.
Ez azért van így, mert a szülés előtti álmodozós hónapokban minden eszményi, a szülés utáni időszak viszont forgószélként, figyelmeztetés nélkül ront be az életedbe. Itt már nincsenek rózsaszín álmok, csak az alváshiány és az örökös babasírás.
Ráadásul a kiegészítő kutatások szerint sajnos ez a hatás sokkal erősebb…

Én négy egészséges szülés és egészséges gyerek után sem érzem mindig az anyafílinget, na.

Csak erről nem illik beszélni. Hiszen, aki könnyen megúszta a szülést és problémamentes gyereke született, az örüljön és mosolyogjon, nem?
Mosolygás helyett inkább csináljunk valamit, ami segít kicsit, gyere. A helyzetedet ráadásul az sem könnyíti, hogy valaki újra meg újra megjegyzi, hogy

Gyorsan, gyorsan. Ez egy asszociáció, basszus, ha gondolkozol, mi lenne a jó megoldás, meg tollat keresgélsz, az már rég nem a spontaneitásról szól. Tehát mi volt a három azonnal beugró szavad? Ne vetíts, nekem nem kell.
Az én szavaim ezek voltak: felelősség, bűntudat, 4x. Csak azért mondom, hogy lásd, a pszichológusnak sem könnyű. Látod, nekem sem a hintőpor, mosoly és cukiság jutottak elsőként eszembe. Attól még nem vagyunk rossz anyák, hogy elsőre nem a magasztos anyai szavak jutnak eszünkbe. Ez csupán annyit jelent, hogy az életből léptünk elő és nem a magazinból egy fotózásról. Szóval mi megéljük az anyaságot. A jó és a rossz oldalát is.
Azért szeretem az asszociációs módszert, mert nem hazudik. A másodperc törtrésze alatt nem tudsz kamuzni, mert a szavak gyorsabban jutnak eszedbe, a kamuszavak meg csak utánuk.
Most pedig barátnőm, tölts egy Martinit, egy lattét vagy egy levendula szörpöt szódával, mert megérdemled. Érezd és tudd, hogy jó anya vagy és ennek a pocsék időszaknak egyszer úgyis vége lesz. Tudod, minden nappal egyre könnyebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük