Szülés utáni depresszió – tényleg létezik, vagy csak amolyan úri huncutság?

Szülés utáni depresszió? Mutatom, hogy zajlik nálunk.

A férjem – a mázlista – készülődik, futtában még egy gyors csókot dob a számra. Frissen van borotválva, érzem az arcszesz illatát, nemrég zuhanyzott, a bugyi-ledobó tusfürdő illata keveredik a fűszeres parfümjével. Zselés a haja, csini a farmerja, feszül rajta a pólója.

Ehhez képest én éppen a csap fölé görnyedek a karomba csimpaszkodó pucér gyerekkel, akinek mosom a fenekét. Székletminta darabkák köröznek vidáman a szappanhabban. Öklendezek a felszabaduló szagtól. Belepillantok a tükörbe: a hajam lestrapált kisgyerekes anya frizurába rendeződött, a szemem kicsi és kifejezéstelen festék nélkül, pólóm a tegnapi.

Mit mondhatnék? Megszívtam, na.

Inkább hallgatnád a szöveget? Adj rá hangot

Szülés utáni depresszió és a csalfa boldogsággörbe esete

És mi van, ha simán csak túllihegem? És nem is létezik szülés utáni depresszió? Ó, bárcsak túllihegném. Azonban a következő tény ezt nem támasztja alá.

Pszichológusok kutatásai szerint szülés után több mint kétszer nagyobb boldogság csökkenés tapasztalható, mint válásnál. Másfélszer nagyobb, mint partner halála esetén. És szintén másfélszer nagyobb munkanélkülivé váláskor.

Uh, hát mi ez, ha nem über nehéz időszak? A boldogság az első szülés után 1-2 éven belül áll csak vissza a normális szintre. Ezért van az, hogy sokan beijednek és behúzzák a kéziféket az első gyerek után. Pedig minél több gyerek, annál könnyebb. Soha semmi nem lesz már olyan nehéz, mint az első szülés után, nyugi. Ha nem így lenne, mindenkinek csak egy gyereke lenne.

A sokkoló tények után azonban lássuk csak, mi történt veled az elmúlt bő egy év során.

Hogyan zuhant le a boldogság görbéd?

Azért is olyan durva a zuhanórepülés, mert a boldogsággörbe az első szüléshez közeledve szépen ível felfelé. Szerelem, összeköltözés, házasság, fiatalság, bolondság.

Emlékezz csak vissza. Két csík. Facebook szarrá posztolása ultrahangos és nagyhasú képekkel. Reményteli várakozás. Ábrándozás.

Egészen a szülés pillanatáig. Ott egy kisebbfajta sokk, aztán hápogva próbálsz levegőt venni a nyakadba szakadt trágya alól, hogy.

De hát kérem szépen, ezt nekem senki nem mondta.

És zuhanás a mélybe: a boldogsággörbéd jóval a szülést megelőző évek szintjére süllyed. Ráadásul nagyjából néhány hét alatt.

Szóval most már gyanakszol, hogy ami miatt pocsékul érzed magad, az nem más, mint szülés utáni depresszió? Oké, mielőtt a diagnózist felállítanád, hadd mondjak valamit.

Ne hidd, hogy te vagy az egyetlen anya a földkerekségen, akit csúnyán elcsesztek és nem érzi a fílinget. Megsúgom, hogy a legtöbben legtöbbször nem érezzük. Sőt, majdnem mindig a túlélésre játszunk. Arra, hogy ép ésszel átvészeljük valahogy a szülés utáni időszakot.

Révbe értél: baba-mama jól vannak és apa sem lécelt még le

Oké. Tehát azt mondják, boldognak kéne lenned. Persze, a lelked legmélyén irtó boldog is vagy, mert mindketten egészségesek vagytok és mert végre-valahára bedobhatsz egy pohár Martinit jéggel és citromkarikával. Én meg azt mondom, hogy nem, egyáltalán nem kéne boldognak lenned. Őszintén szólva, csodálkoznék, ha boldog lennél. Az elég bizarr lenne. Lássuk csak, miért mondom ezt.

Ahelyett, hogy a babád illatosan, kisimult vonásokkal durmolna a gyönyörű, vadiúj kiságyában, mondom, mi van. Éppen most hányta harmadszorra nyakon magát egy óra leforgása alatt. Természetesen hajnali kettő óra van. Ez a napnak az a lélektani órája, amikor a statisztikák szerint a legtöbb öngyilkosság történik.

Tipikus rugózó anyatartásban, körmöddel egy kis ágyra száradt babakakit kapargatsz, miközben azon morfondírozol, mitévő légy, hiszen nincs több tiszta lepedő. Én ilyenkor mindig azzal nyugtattam magam, hogy amíg nem forog körbe a feje, mint az Ördögűzőben, addig nincs nagy gond.

Ez nem egy édibédi Michelin baba, hanem egy kis ördögűző palánta.

Ismerős, amikor nemrég szült anyaként szembesülsz vele, hogy ennek a fele se tréfa, ebből a körhintából nem lehet csak úgy kiszállni? Ilyenkor hajlamos vagy azt hinni, hogy te csinálsz valamit rosszul. Hiszen a filmek és reklámok azt mondják, életed legboldogabb időszakát kéne, hogy éld. S mivel erről itt szó sincs, hamar eljuthatsz odáig, hogy magadat hibáztatod. Hiszen ki más lehet rossz anyuka, ha nem te? Nem, nem vagy rossz anyuka,  kukkants bele az ingyenes tanfolyam betekintőbe itt, ahol erről beszélek. Katt ide >>

Na most akkor ami érzel, az szülés utáni depresszió?

Szóval depis tüneteid vannak? Igen, ez több, mint valószínű. Ki ne tenné a te helyzetedben. Hiszen őrült felelősség, hogy itt van ez a kis élőlény, aki totálisan függ tőled, csak és kizárólag tőled, nem anyukádtól, nem a férjedtől, nem a főnöködtől, nem a védőnőtől. És nyilván olyanokon jár az agyad, hogy mi van, ha véletlen kárt teszel benne vagy egyszerűen nem vagy képes egyedül ellátni.

eLehettél szülés előtt bármilyen kreatív, sikeres vagy magabiztos, most aztán olyan terepre tévedtél barátnőm, ahol mindenki más sokkal okosabb, mint te.  Mindegy, hogy előtte egy ügyes, önálló csajszi voltál, most biztosan kezdő kis újonc vagy, aki egy lépést nem mer tenni Google barátunk tanácsai nélkül, hogy az anyukádról vagy az anyósodról ne is beszéljünk.

Ja, persze. És ne feledkezzünk meg a szülés utáni hormonháborúról sem, ami szintén nem könnyíti meg a dolgodat.

Tehát igen, azt mondom, egyáltalán nem meglepő, ha depressziós tüneteket produkálsz egy ilyen halmozottan nehéz szituban. De egyet sose felejts el: az időszakos depresszív tünetek köszönőviszonyban sincsenek a durva depresszióval.

Persze, előfordulhat, hogy azon kevesek közé tartozol, akik tényleg depressziósak, de akkor azért sejteni fogod, hogy itt tényleg nem babra megy a játék.

Íme, néhány árulkodó vészjel, amiket, ha észlelsz magadon, akkor vélhetően komoly depresszióról van szó és nem csupán átmeneti, szülés utáni depiről, úgyhogy, ha a listából több tétel is ismerős, kérj segítséget szakembertől. Minél előbb. Komolyan.

A kőkemény szülés utáni depresszió tünetei

Tehát ezek olyan intő jelek, amik valószínűsítik, hogy nemcsak átmeneti, depid van, hanem durva depressziód. Ezekben az esetekben kérj szakmai segítséget, mert ez a te és a babád érdeke egyaránt.

Egyébiránt pedig…

Különben az a jó hírem van, hogy a szülés utáni enyhe depi igenis létezik, úgyhogy nagy valószínűséggel te is átesel rajta.

Ezen nincs semmi szégyellnivaló, ez tök természetes. Nem azért érzed magad szarul, mert béna vagy és rajtad kívül mindenki más jól van összerakva, nálad meg éppen cigiszünetet tartott az égi futószalagmunkás.

Hanem azért, mert ez a teljesen normális és logikus reakció egy ilyen típusú nehéz, embert próbáló helyzetre. Hisz bárkit beledobunk egy ilyen nehéz szituba, legyen a legkeményebben kiképzett szuperhíró akár, még ő is letérdel néhány hét után hajnali háromkor, ebben biztos vagyok.

Hol szeretnéd megosztani? 👇

Facebook
Twitter
LinkedIn
Skype
WhatsApp
Email
Print
Dr. Ruzsa Dóra vagyok, az Anyakurzus alapítója. Örülök, hogy olvasol tőlem, remélem, tetszik. 4 gyerekes pszichológusként szórakoztató, bátorító, fejlesztő munkafüzeteket és videókat készítek kisgyerekes nőknek azért, hogy derűsebbek és kiegyensúlyozottabbak lehessenek.